Az egyik repülésünk alkalmával gondoltuk csinálunk egy videót arról, hogyan készítjük el a friss bébiételt. Mivel első babás szülők vagyunk, most még figyelünk arra, hogy mik a javaslatok erre. Valószínűleg olyan lehet ez is, mint a sterilizálás. Az első gyereknél meg akkurátusan sterilizál az ember, a másodiknál már csak elmossa, a harmadiknál pedig már csak lenyalja. De M még csak az első, így igyekszünk figyelni a dolgokra. Hogyan etetünk tehát frissen készült formulával, erdőben, sivatagban vagy épp 10 km magasan repülve?
A hivatalos javaslat szerint a formulát frissen forralt vízből és porból keveri ki a szülő. A frissen forralt vizet kb. fél órát állni hagyja, hogy ne legyen túl forró. A nem elég forró víz nem öli ki az esetleges baktériumokat a porból, a túl forró víz pedig a vitaminokat és ásványi anyagokat is károsítja. A javasolt hőmérséklet 70 Celsius fok. Ebbe a vízbe kell belekeverni a tejport, amit felrázás után testhőmérsékletűre kell hűteni, majd lehet a babának adni.
Ha valaki utazik, vagy csak szimplán nem tartózkodik etetéskor otthon (ahol a megszokott infrastruktúra rendelkezésre áll), akkor viszont kompromisszumot kell kötni. Vannak, akik reggel felforralják a vizet, lehűtik, majd azt használják egész nap. A port kis tárolókban kimérve viszik magukkal és igény szerint keverik a reggeli vízhez. Tulajdonképpen egész frissnek mondható és nincs ezzel a megközelítéssel semmi gond. Leszámítva, hogy egész nap vizet kell magaddal cipelned, nem tudod menet közben beszerezni, illetve bizonyos helyeken nem vihetsz magaddal vizet, például reptéri biztonsági ellenőrzésen. Igaz, hogy itt megengedett anyatej vagy egyéb folyadék, de literszámra vizet nem fogsz tudni átvinni.
Egy másik megközelítés reggel forralni a vizet és egyből be is keverni a tejport, majd a hűtőben tárolni. Utazni is lehet - korlátozottan. Vannak hőtartó tasakok, termoszok. A probléma ebben az esetben a reggel bekevert, majd hidegen tartott étel felmelegítése. Ehhez forró vizet kell cipelni, illetve megfelelő edényt, amiben a meleg vízzel a hideg étel felmelegíthető. Körülményes, de láttunk ilyen megoldást is. Mindkettő azonban kompromisszumos megoldás: nem friss az étel, sok folyadékot kell hordozni, ami súlyos, valamint sok helyet is foglal. Ráadásul a folyadékot elvileg bárhol be lehetne szerezni. Egy kávézóban, egy reptéren is van erre lehetőség. Sok keresés után mi egy gyorshűtő palackot próbáltunk ki és e mellett maradtunk. Ennek használatát videóztuk le.
Sem ezért a blogbejegyzésért, sem a videóért nem fizetett nekünk senki, az eszközök a sajátjaink, amiket mi vettünk meg.
Természetesen a sterilizálástól nem véd meg semmi - mindent, ami tejjel érintkezik, sterilizálni kell. Az előny inkább a frissen elkészített étel, illetve a könnyebbség, hogy feleslegesen nem kell vizet cipelni magunkkal. Az előkészület tehát az aznapi etetéshez a megfelelő mennyiségű tiszta gyorshűtő palack, előre kimért por, valamint elegendő tiszta cumisüveg. Ezeket reggel, indulás előtt ellenőrizzük, hogy minden rendben legyen.
A gyorshűtő palackból négy darabunk van, termoszból kettő, ezzel egy teljes napi étkezést le tudunk fedni, biztonságképp tartunk ezeken kívül magunknál RTF-et, ami a Ready To Feed rövidítése - erről már írtunk korábban, amikor a taktikai táskánk tartalmát mutattuk be.
A termoszokkal üresen indulunk neki az útnak, hiszen a reptéren nem tudunk minden folyadékot átvinni. Amint átjutottunk a biztonsági ellenőrzésen, már megyünk is a lounge-ba, azaz a légitársaság reptéri várójába, ahol forró vízzel feltöltjük a termoszt. Egy termosz durván fél literes, így két étkezésre elég egy feltöltés. A reptéri várókról, hogy milyen státusszal lehet ingyen bejutni már írtunk korábban, de ez csak a jéghegy csúcsa. Sok cég kínál lounge hozzáférést a világ minden repterén. Nekünk jelenleg ez volt a legkényelmesebb és legolcsóbb, de másoknak lehet más preferenciája. Ha nincs ilyen lehetőség, mert például zárva van, bármelyik kávézóban vagy étteremben feltöltik a termoszt forró vízzel, ez nem probléma.
A fedélzeten mikor M megéhezik, egyikünk elkészíti az ebédet. A termoszból a gyorshűtő palakcba öntünk annyi vizet, amennyi az előre kimért formulához szükséges. Többnyire 30 ml víz kell egy kanál porhoz, azt pedig tudjuk, hogy hány kanállal adagoltunk ki előre. A palack belső oldalán van egy skála, ami mutatja a benne lévő folyadék mennyiségét, így a vizet egyszerű pontosan adagolni. Először a víz, másodjára a por, majd ezeket össze kell rázni, hogy jól feloldódjon. Mindeközben a palackban már hűl a víz. A videón is látható fehér palack egy dupla falú edény, a két fal között egy anyaggal, ami hő hatására megolvad és hőt von el. A palack tehát szépen felmelegszik, a tartalma pedig lehűl, durván két perc alatt. Innen már csak ki kell tölteni egy üvegbe és M neki is láthat.
Használat után az üveget majd este otthon el kell mosni és sterilizálni, mint ahogy a gyorshűtő palackot is. Utóbbi trükkös, mivel a sterilizálást mi gőzzel szoktuk intézni, de a palack hűtése hőre aktiválódik. Ezért ezeket a gyorshűtőket hideg vizes, tablettás sterilizálással tisztítjuk mosogatás után. A Milton tabletták után nem kell forralt vízzel elöblíteni a sterilizáló víz maradékait, így mi ezt választottuk, a hideg víz pedig 15 perc alatt megoldja a sterilizálást. A használt edényeket elrakjuk a gurulós kézicsomagba, ahonnan frisset teszünk a taktikai táskába, felkészülve a következő etetésre. A formula adagoló dobozba négy adagot tudunk reggel bekészíteni, így a két termosz, a négy gyorshűtő és négy cumisüveg elegendő, hogy menet közben forralt vizet kérve egész nap el tudunk lenni. Folyamatosan friss ételt tudunk keverni és mindig csak a szükséges folyadékot kell magunkkal hordozni - vagy még azt sem.
Reméljük, segített valamit a fenti leírás, hogy azok is bátrabban kiránduljanak babával, akik esetleg nem anyatejesek.